Dieta (dieta niskowęglowodanowa) Low-Carb – co o niej wiesz?

Do wakacji pozostało jeszcze ładnych kilka miesięcy, ale początek roku to dobry czas by zadbać o swoją sylwetkę i spalić trochę zbędnego tłuszczu. Każdy z nas chciałby pokazać się na plaży w idealnej formie jednak okres zimowy sprzyja przybieraniu na wadze i nasza sylwetka zaczyna nabierać krągłości.

Wtedy wielu z nas podejmuje decyzje o odchudzaniu. Pomysłów na diety i zestawy ćwiczeń jest tyle, ilu polecających. Rozsądne odchudzanie bez efektu jo-jo to prawdziwa sztuka. Warto wiedzieć że wg specjalistów ok. 70% sukcesu to dobrze skomponowany jadłospis.

Reszta to odpowiednio dobrane ćwiczenia i suplementy. Diety odchudzające (redukcyjne) promowane w czasopismach dla kobiet często mają niewiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Nie warto wierzyć również w cudowne specyfiki przedstawiane w programach śniadaniowych.

Tylko dobrze zorganizowana przez specjalistę redukcja, oparta na zdrowym żywieniu i aktywności fizycznej pozwoli na n zbędnej wagi i wyrzeźbienie atrakcyjnej sylwetki.

Jednym najpopularniejszych ostatnio systemów żywieniowych, o którym warto wspomnieć jest dieta nisko-węglowodanowa, nazywana też z języka angielskiego dieta LOW-CARB. Jej głównym założeniem jest ograniczenie spożycia produktów bogatych w przetworzone węglowodany.

Większość dziennego zapotrzebowania kalorycznego pokrywają białka i tłuszcze oraz w małych ilościach węglowodany słabo przetworzone i o niskim indeksie glikemicznymnm – IG(o tym za chwilę).

Nadal mało osób wie o tym, że np. białe pieczywo, które codziennie spożywamy zawiera ogromne ilości wysoko przetworzonych węglowodanów, które nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie. O szkodliwości produktów zawierających cukier chyba nie trzeba nikogo przekonywać.

A przecież cukry to nic innego jak węglowodany. Dlatego warto białe pieczywo zamienić na razowe, pełnoziarniste które oprócz tego, że zawiera mniej substancji sztucznych i konserwantów to dodatkowo dostarcza duże ilości błonnika odpowiedzialnego za odpowiednia pracę układu pokarmowego.

Dieta low-carb niskowęglowodanowa opiera się więc głównie na produktach bogatych w białka i tłuszcze, takich jak: mięso, sery, jaja, orzechy, ryby, zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce a także warzywach i niektórych owocach, pieczywie pełnoziarnistym, ryżu i kaszach np. gryczanej. Oprócz tego należy spożywać duże ilości wody ponad 2 litry dziennie.

Niezwykle ważnym wskaźnikiem jest indeks glikemiczny – w skrócie IG. To wartość określająca jak bardzo dany produkt pobudza naszą trzustkę do produkcji insuliny, a jak wiadomo wyrzut insuliny do organizmu wzmaga uczucie głodu, a to na pewno nie pomaga w zrzucaniu nadwagi. IG dla prawie każdego produktu można znaleźć w internetowych tabelach wartości odżywczych.

Dieta niskowęglowodanowa oparta na naturalnych białkach i tłuszczach, z ograniczeniem spożywania węglowodanów, zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoją skuteczność i brak konieczności głodzenia się. Zdrowe produkty zapewniają uczucie sytości na długo a ich niski IG sprawia, że nie dopada nas wilczy głód już godzinę po ostatnim posiłku.

Jest to system sprawdzony i działający, ale tylko wtedy gdy zostanie odpowiednio zaplanowany. Dlatego warto skorzystać z pomocy dietetyka, który ułoży dla nas jadłospis na dłuższy okres czasu, a także zaleci odpowiednie suplementy wspomagające proces odchudzania, a Ty w krótkim czasie osiągniesz zamierzony cel.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *